İnfaz Mevzuatının Altı Yıllık Karşılaştırmalı Analizi 

Adalet sistemleri ve ceza infazları, insan hakları ve adaletin sağlanması açısından sürekli tartışma konusu olmuştur. Bu bağlamda, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) tarafından hazırlanan yeni bir kitap, Türkiye’de infaz sisteminin altı yıllık bir dönemdeki değişimlerini detaylı bir şekilde ele alıyor.

Yazarlar Av. Ozan Başdinç, Av. Ruken Altun ve editör Av. Kader Tunç tarafından kaleme alınan bu çalışma, 2018-2023 yılları arasında Türkiye’de infaz sistemini etkileyen yasa ve yönetmelik değişikliklerini kronolojik olarak inceliyor. Türkiye’de maalesef infaz rejimine dair kapsamlı çalışmalar oldukça az. Kitap İnfaz rejimindeki değişimleri kapsamlı bir biçimde inceleyerek özellikle, doğrudan mahpusları etkileyen 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ve bu kanunun uygulamasını gösteren yönetmeliklerle birlikte 4681 sayılı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanunu ve 4675 sayılı İnfaz Hakimliği Kanunu’na ilişkin mevzuat değişiklikleri detaylı bir şekilde değerlendiriliyor.

Çalışmada, sıkça değişen mevzuatın mahpuslar üzerindeki etkilerini analiz ederek, adalet sisteminin daha insancıl ve mahpus odaklı olup olmadığı konusunda bir perspektif sunmayı, bu değişikliklerin mahpuslar açısından olumlu veya olumsuz etkilerini kapsamlı bir şekilde değerlendirerek, ceza adalet sisteminin hangi yönde evrildiğini gözler önüne seriyor.

Av. Ozan Başdinç ve Av. Ruken Altun, CİSST adına bu önemli çalışmayı hayata geçiren isimler olarak öne çıkıyor. Editörlük ise Av. Kader Tunç tarafından yapıldı.

Bu kapsamlı çalışma, Türkiye’deki infaz sistemi üzerindeki tartışmalara ışık tutmak, adalete erişim noktasında alternatif yöntemleri, onarıcı adalet sistemleriyle uyumlu infaz rejimlerini tartışmaya açmak ve mahpus hakları bağlamında tartışmaları teşvik etmek amacıyla hazırlandı.

Kitap hakkında daha fazla bilgi almak, kitabı edinmek veya röportaj talepleriniz için iletişim bilgileri aşağıda yer alıyor.

Info@cisst.org.tr